Roosa sink ja vorst – mõnus algus päevale?

Vaadakem oma igapäevane ostukorv hindava pilguga üle ja püüdkem valida töödeldud liha-ja kalatoodete asemel töötlemata liha ja kala.

Üks oluline põhjus, miks peaksime oma menüüs jõuliselt vähendama töödeldud lihatooted, on sinkidesse, vorstidesse jms soolastesse valmistoodetesse lisatavad nitritid ja nitraadid (E249-E252).

Nendest lisaainetest tekivad mao happelistes tingimustes amiinidega kokkupuutel vähkitekitavad ühendid nitrosamiinid.

Uuringud on näidanud, et nitrosamiinid tõstavad mao-, suuõõne-, söögitoru- ja soolevähi tekkeriski, samuti tõuseb follikulaarse kilpnäärmevähi risk.

Lastel kaasneb sünteetiliste nitritite ja nitraatide sagedase tarbimisega kõrgem risk haigestuda lapseea vähkidesse (i.e. leukeemia, ajukasvajad etc.).

NB! Nitrosamiinide ebasoodsalt kõrget taset on leitud ka mitmetest ravimitest, muu hulgas angiotensiin II retseptorite blokaatoritest, ranitidiinist (Ranisan, Zantac), nisatidiist ja II tüübi diabeedi raviks kasutatavast metformiinist (Metforal).

Lisalugemist: https://toitumistarkus.ee/sunteetilised-nitritid-ja-nitraadid-tostavad-vahiriski/