Kas jood on ikka haigele kilpnäärmele kasuks?

kilpnääre 1

Kui  inimestelt küsida, milline mineraal neile kilpnäärmega  esmalt seostub, kõlab enamuselt  kohe vastuseks „Jood!“   Ka tervisele keskendunud internetifoorumid on täis heatahtlikke  soovitusi tarbida kilpnäärme alatalitluse sümptomite (väsimuse, ülekaalu ja juuste välja langemise) puhul joodilisandeid.

Olen tööalaselt kokku puutunud päris  paljudega, kes end sel moel turgutada on püüdnud. Kahjuks ei pruugi nn  joodiravi tulemused olla sugugi postiiivset laadi. Otse vastupidi, paljudel võib see tekitada enesetunde tuntavat halvenemist.

On tõsi, et häired kilpnäärme töös võivad olla  seotud joodi defitsiidiga.   Arenenud riikides on  valdavaks kilpnäärmehaiguseks aga  Hashimoto türeoidiit, mis on kilpnäärme alatalitluse põhjustajaks ca 90% juhtudest. Tegu on autoimmuunse kilpnäärmepõletikuga, millel pole joodipuudusega just palju pistmist.

Hashimoto tõve puhul tuleb joodilisandite  tarbimisse suhtuda  äärmise ettevaatusega.  Joodi lisakogused  võivad kaasa tuua  autoimmuunrünnaku  tugevnemise, seda seoses TPO antikehade suurenenud tootmisega (1, 2, 3).  On tõsi, et joodi läheb  vaja nii ensüümide tööks, kilpnäärmehormoonide tootmiseks kui konversiooniks, kuid vajalikud joodikogused on siiski imeväikesed. Samas on väga oluline seleen, mille piisav olemasolu võib vähendada ka joodilisandite poolt  tehtavat kahju.

kilpnääre loeng

  1. aastal Koreas tehtud uuring keeras seni levinud arusaama aga sootuks pea peale. Patsientidel täheldati kilpnäärme funktsiooni üllatuslikku paranemist  pärast seda, kui nende menüüs oleva joodi kogust tugevalt vähendati.   Kolm kuud  joodivaest dieeti  mõjus lausa nii hästi, et  78,3% patsientidest saavutasid  taas eutüreoidse seisundi.

Ei Hashimoto ega ükski teine autoimmuuntõbi pole põhjustatud mõne üksiku mineraali  või vitamiini puudusest. Tegu on krooniliselt hõõguva ja immuunsüsteemi enda poolt algatatud põletikuga, mis on seotud väga erinevate keskkondlike mõjurite, lekkiva soole sündroomi ja geneetiliste eelsoodumustega.  Hoolimata allopaatilise meditsiini skepsisest on võimalik remissiooni viia ka autoimmuunhaiguseid. Üks esimesi samme kilpnäärme turgutamiseks ja immuunsuse moduleerimiseks on vaieldamatult võõröstrogeensetest  kemikaalidest hoidumine ja gluteenivaba menüü.