5 rasva, mis sind paksuks ei tee

Toitumisega on seotud palju müüte. Üks populaarsemaid neist on ka  see, et rasvad teevad paksuks. Nagu teada, lisatakse aga nii rasvavabadesse kui madala rasvasisaldusega toodetesse tihti maitseparandamise eesmärgil  suhkrut. Ja hoolimata sellest, et ka kotitäiele suhkrule võib peale kirjutada „FAT FREE“, töötleb meie keha liigse suhkru ikkagi ümber rasvaks. Seega pole rasva asendamine suhkruga mitte just kõige kavalam käik…

Tegelikult on rasvad väga kasulikud ja täiesti asendamatud meie terviseks ja heaoluks. Rasvad aitavad kaitsta organeid, transportida rasvlahustuvaid vitamiine (A, D, E, K, Q) ja tekitada kehas küllastustunnet. Häid rasvu ei kasuta keha mitte puusadele ladestamiseks, vaid aju tööks, rakumembraanide terviklikkuse säilitamiseks ja põletikuvastaste ainete tootmiseks.

Siin on 5 suurepärast tervislikku rasva, mis sind rasvaseks ei tee:

Pähklid ja mandlid

Sisaldavad hulgaliselt  toitained, tervislikke rasvu ja valku. Nad on suurepärased taimse Omega 3 rasvade allikad, aitavad alandada põletikke ja on head südame tervisele. Sisaldavad rikkalikult L-arginiini – aminohapet, mis  tõhustab  immuunsüsteemi, aitab kaasa haavade paranemisele ja hormonaalsüsteemi tasakaalustamisele. Sisaldavad E- vitamiini, mis aitab langetada halba kolesterooli ja panna särama naha.

Oliivõli

Oliivõli kuulub monoküllastamata õlide hulka ja on kasulik nii salatikastmetesse kui küpsetamiseks (seda võib kuumutada kuni 180 kraadini). Kvaliteetne extra virgin oliivõli sisaldab rikkalikult klorofülli, karotinoide, E-vitamiini, polüfenoole ja muid antioksüdante. Oliivõli kiirendab seedimist, alandab vererõhku, hoiab ära vähki, leevendab astmat, diabeeti ja artriiti.  Oliivõli menüüsse kaasamine aitab säilitada tervislikku kehakaalu.

Avokaado

Avokaado on fantastiline antioksüdantide allikas, mis aitab detoksifitseerida keha, eemaldada mürgiseid raskemetalle, võidelda vananemist ja haigusi tekitavate vabade radikaalidega.  See kasulik vili on ka  rikkalik foolhappe allikas, hoides ära südamehaigusi ja insulti. Avokaado sisaldab E-vitamiini, mis aitab kaitsta haiguste eest ja hoiab ära kolesterooli oksüdeerumise (rääsumise)  meie kehas. Avokaado aitab ka teistel toitainetel paremini  imenduda. Naudi avokaadot salatites, võileival või smuutis.

Kookospähkliõli

Kookospähkli õlil on anti-mikroobsed, anti-bakteriaalsed ja vähivastased  omadused. See aitab parandada seedimist,  toitainete imendumist ja soolestiku tervist. Edendab neerude ja maksa tööd, leevendab II tüübi diabeeti. Kookospähkliõli aitab stimuleerida kilpnääret ja sellega seonduvalt ka keha ainevahetust, millega omakorda kaasneb kaalulangus ja suurem energia.

Kookospähklis on küll põhiliselt küllastatud rasvad, kuid need erinevad tunduvalt loomsetest küllastunud rasvadest  ning vastupidiselt viimastele aitavad kaasa hea kolesterooli tekkimisele ja südame-veresoonkonna tervisele.

Seemned

Seemned sisaldavad sarnaselt pähklitele küllaldaselt kasulikku kiudainet,  Omega 3 rasvhappeid ja valku. Neis on ohtralt immuunsüsteemi innustavat magneesiumi, seleeni ja tsinki, raku mitokondreid kaitsvat mangaani, luudele vajalikku fosforit ja vere punaliblede tootmiseks vajalikku vaske ja rauda. Kaasa menüüsse linaseemned, chia seemned, kõrvitsa- ja päevalilleseemned. Pane seemneid salatitesse, kookidesse-küpsetistesse, naudi smuutides ja jogurtiga.

NB!  Kõige hullemini on rasvu demoniseeritud just südamehaiguste põhjustajatena. Kui tunned, et Sul on selle teemaga seotud palju vastamata küsimusi, siis oled oodatud südame-veresoonkonnahaiguste  toitumis- ja loodusravist rääkivale RemedyWay seminarile, mis toimub 12. märtsil Tallinnas, hotell Euroopa konverentsikeskuses  Paadi 5.  Räägime lähemalt müütidest, mis puudutavad kolesterooli ja küllastunud rasvu ning  anname lihtsaid soovitusi südamehaiguste ennetamiseks ja juba tekkinud probleemide leevendamiseks. Loengule järgneb tervislik eine. Kohapealt saab osta seminari teemaga sobivaid orgaanilisi  toite ja loodustooteid. Rohkem infot piletite kohta leiab siit. Oled oodatud!

Lisa kommentaar