Punapeet kui ravimköögivili

Punapeet on ravimköögivili

Punapeet on ravimköögivili

Peet on ehtne ravimköögivili, mille puudumine toidulaual jätab organismi mõnestki heast ilma.

Peedis sisaldub märkimisväärselt mineraalaineid – kaaliumi, magneesiumi, fosforit, koobaltit, joodi ja rauda. Vitamiinidest B1-, B2-, P-, PP- ja C-vitamiini. Muidugi peab peeti hindama ka tema flavonoidide, vees lahustuvate punaste värvainete poolest. Need on tugevad antioksüdandid, mis kaitsevad keharakke. Punapeet maitseb magus, sest sisaldab umbes 10-12% suhkruid, põhiliselt sahharoosi.

On hea teada, et toitev peet annab vähe kaloreid, kuid kindlustab oma toitainelise kooslusega rida kasulikke protsesse meie organismis. Näiteks:

  • parandab maksa ainevahetust
  • soodustab radioaktiivsete ja mürkainete väljumist organismist
  • tugevdab soolte tegevust, leevendab kõhukinnisust
  • parandab mälu ja kontsenratsioonivõimet
  • tugevdab vere kapillaare, aitab veresoonte lupjumise vastu
  • normaliseerib südami rütmi
  • ravib kehvveresust, parandab vereloomet
  • alandab vere kolesteroolisisaldust
  • leevendab põletikke, allergiat ja astmat
  • aitab kilpnäärme alatalituse korral (joodisisaldus kõrge)
  • toeks kõrgvererõhu haiguste puhul (kaaliumi ja magneesiumi sisaldus suur)
  • stimuleerib kogu immuunsüsteemi
  • aitab võidelda vähktõvega

Peedist toite valmistades peab olema veidi eelteadmisi.

  • Peet keedetakse tervelt ja koorimata. Erinevalt teistest köögiviljadest pannakse keema külma veega, soola ei lisata (see halvendaks peedi maitset). Peeti ei keedeta kaua –  20-30 min keetmise järel “ehmatatakse” teda külma veega. Lastakse veidi seista jahtumiseni ja kooritakse vastavalt vajadusele.
  • Peedi kasutamiseks supi sees tükeldatakse peet ribadeks või riivitakse jämeda riiviga, kuumutatakse vähese rasvaga, lisatakse veidi vett ja hautatakse kaane all. Hautamise lõpus lisatakse äädikhapet, mis taastab peedi punase värvuse.
  • Kui tarvitatakse toiduks toorest mahla, siis hoitakse teda 1-4 tundi külmkapis, et lenduksid ärritavad ained, mis võivad mõnel kutsuda esile iiveldust. Toorest peeti peaks siiski sööma ettevaatlikult – iga kõht ei pruugi suurt peedikogust välja kannatada.
  • Väga maitsvad peedid saab praeahjus küpsetades. Lõika korralikult pestud (koorimata) peedid viiludeks, pane ahjuplaadile ning piserda oliivõliga (ning soovi korral balsamäädikaga). Küpseta 210 kraadi juures ca 30 – 40 min. Küpsetatud peedid säilivad külmutis vähemalt nädala ja maitsevad imehästi salatites.

Allikad: Aive Luigela ja Toivo Niiberg

Lisa kommentaar