Punapeet kui ravimköögivili

Punapeet on ravimköögivili
Punapeet on ravimköögivili

Peet on ehtne ravimköögivili, mille puudumine toidulaual jätab organismi mõnestki heast ilma.

Peedis sisaldub märkimisväärselt mineraalaineid – kaaliumi, magneesiumi, fosforit, koobaltit, joodi ja rauda. Vitamiinidest B1-, B2-, P-, PP- ja C-vitamiini. Muidugi peab peeti hindama ka tema flavonoidide, vees lahustuvate punaste värvainete poolest. Need on tugevad antioksüdandid, mis kaitsevad keharakke. Punapeet maitseb magus, sest sisaldab umbes 10-12% suhkruid, põhiliselt sahharoosi.

On hea teada, et toitev peet annab vähe kaloreid, kuid kindlustab oma toitainelise kooslusega rida kasulikke protsesse meie organismis. Näiteks:

  • parandab maksa ainevahetust
  • soodustab radioaktiivsete ja mürkainete väljumist organismist
  • tugevdab soolte tegevust, leevendab kõhukinnisust
  • parandab mälu ja kontsenratsioonivõimet
  • tugevdab vere kapillaare, aitab veresoonte lupjumise vastu
  • normaliseerib südami rütmi
  • ravib kehvveresust, parandab vereloomet
  • alandab vere kolesteroolisisaldust
  • leevendab põletikke, allergiat ja astmat
  • aitab kilpnäärme alatalituse korral (joodisisaldus kõrge)
  • toeks kõrgvererõhu haiguste puhul (kaaliumi ja magneesiumi sisaldus suur)
  • stimuleerib kogu immuunsüsteemi
  • aitab võidelda vähktõvega

Peedist toite valmistades peab olema veidi eelteadmisi.

  • Peet keedetakse tervelt ja koorimata. Erinevalt teistest köögiviljadest pannakse keema külma veega, soola ei lisata (see halvendaks peedi maitset). Peeti ei keedeta kaua –  20-30 min keetmise järel “ehmatatakse” teda külma veega. Lastakse veidi seista jahtumiseni ja kooritakse vastavalt vajadusele.
  • Peedi kasutamiseks supi sees tükeldatakse peet ribadeks või riivitakse jämeda riiviga, kuumutatakse vähese rasvaga, lisatakse veidi vett ja hautatakse kaane all. Hautamise lõpus lisatakse äädikhapet, mis taastab peedi punase värvuse.
  • Kui tarvitatakse toiduks toorest mahla, siis hoitakse teda 1-4 tundi külmkapis, et lenduksid ärritavad ained, mis võivad mõnel kutsuda esile iiveldust. Toorest peeti peaks siiski sööma ettevaatlikult – iga kõht ei pruugi suurt peedikogust välja kannatada.
  • Väga maitsvad peedid saab praeahjus küpsetades. Lõika korralikult pestud (koorimata) peedid viiludeks, pane ahjuplaadile ning piserda oliivõliga (ning soovi korral balsamäädikaga). Küpseta 210 kraadi juures ca 30 – 40 min. Küpsetatud peedid säilivad külmutis vähemalt nädala ja maitsevad imehästi salatites.

Allikad: Aive Luigela ja Toivo Niiberg

Lisa kommentaar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.