Äsja ilmunud ning ligi poolt miljonit inimest hõlmanud uuringust järeldus, et liigne töödeldud liha söömine põhjustab varasemat surma. Uurijad jälgisid kümne Euroopa riigi inimesi keskmiselt 13 aastat ning selgitasid välja, et kõige suurematel lihatoodete sööjatel oli kõige suurem risk surra südamehaigusesse või vähki. Meditsiiniajakirjas BMC Medicine avaldatud teadustöös leiti, et töödeldud liha söömisega kaasnes sageli ka ebaterve elustiil, vähene puu- ja juurviljade tarbimine, suurem tõenäosus suitsetada ja meeste puhul ka suurem alkoholi tarbimine. Kuna uurimuse valim oli nii suur, siis suutsid teadlased isoleerida lihatarbimise teistest eelpoolnimetatud faktoritest. Teiste tegurite eraldamise järel paisus seos töödeldud lihatoodete söömise ja enneaegse surma vahel veelgi suuremaks. Linnuliha ja küülikuliha söömine probleeme ei põhjustanud.
Uuring soovitab piirduda vaid 20 grammi töödeldud liha (peekoni, hot dogi, vorsti) söömisega päevas.
Uurimuse originaalversiooniga võid tutvuda aadressil: http://www.biomedcentral.com/1741-7015/11/63/abstract
P.S. Lihatoodete puhul peetakse tavaliselt kõige ohtlikumaks kuumtöötlemisel tekkivaid kantserogeenseid ühendeid (polütsüklilisi aromaatseid hüdrokarboone (PAH) ja heterotsüklilisi amiine (HA). Samuti tekitavad haigusi ja eriti just lapseea vähke (leukeemiat, ajuvähki, lümfoomi) suitsutatud lihatooted, mis kuhu lisatakse naatriumnitraate (E251) ja -nitriteid (E250), mille tulemusel tekivad maos vähkitekitavad ühendid, nitrosoamiinid. Varasemates uuringutes on leitud, et rohkesti hot-dog`e söövad lapsed haigestuvad teistega võrreldes leukeemiasse kümme korda sagedamini ning et ohtralt sinki, peekonit ja vorsti söövatel lastel esineb kolm korda sagedamin lümfoomi.