Sünteetiline magusaine sukraloos – vihma käest räästa alla?

Sünteetiliste magusainete mõju organismile tekitab endiselt poleemikat.

Olen avaldanud rohkelt kirjutisi aspartaami ja sukraloosi teemal. Ja kuigi nüüd on isegi WHO tulnud välja soovitusega, et inimesed peaksid loobuma sukraloosi tarvitamisest kaalu langetamise eesmärgil, on see magusaine endiselt paljudes toodetes sees.

Muuhulgas leidub sukraloosi ka paljudes kirglikult promotud toidulisandites, “spetsiaalselt kaasaegse naise vajadustele välja töötatud” ilugeelides ja pulbrites ning “eriti tervislikes” spordijookides ja batoonides, kus selle olemasolu kahtlustadagi ei oskaks.

Sukraloos on suhkrust 600 korda magusam aine, mida on varasemalt seostatud suurema riskiga haigestuda leukeemiasse, rasvumisse, 2. tüübi diabeeti, südame-veresoonkonnahaigustesse, maksapõletikku jms.

Paljud uuringud on aga näidanud, et sukraloosi tarbimine on seotud muutustega glükoosi ja insuliini metabolismis, häirides soolestiku mikrobioomi tasakaalu.

Kuidas tundub, kas on lootust, et sellise ainega tembitud ilu ja spordilisandid aitaksid kaasa organismi üldise heaolu tõstmisele….?

Muu hulgas seostatakse sünteetiliste suhkruasendajate pikaajalist tarvitamist täiskasvanute suurema suremusriskiga (!)

https://www.who.int/…/15-05-2023-who-advises-not-to-use…