Mao- või kaksteistsõrmiksoole haavandid? Sööge brokolit!

Eebrokoli 1sti on kõige suurema Helicobakter pyloriga nakatumismääraga riik Põhjamaades. Täiskasvanud elanikkonnast  on meil bakteriga nakatunud väidetavalt ca 94%, mis aga ei tähenda, et see kõigil ka haigussümptomitena  väljenduks. Tavatingimustes saab immuunsüsteem Helicobakter pyloriga suurepäraselt  hakkama, probleem tekib siis kui hälbib mikrofloora ja  häirub keha enesekaitsevõimekus.  Helikobakteri puhul on tegu nn. fekaaloraalse nakkusega, mis levib muu kõrval ka pesemata käte ja  halva hügieeni tõttu.

Helikobakterit ravitakse antibiootikumidega. Kuid kas teadsite, et on mitmeid toite, looduslikke vahendeid ja elustiilimuutusi, mis bakterit kiirelt ja efektiivselt tagasitõmbuma panevad? Ühte neist esitleme siinkohal  ja selleks on BROKOLI!

Kas teadsite, et brokolis sisalduv väävliühend sulforafaan saab helikobakteriga edukalt hakkama ning aitab tappa isegi antibiootikumresistentseid tüvesid. Teadmiseks veel, et brokoli idandid sisaldavad sulforafaani 20-50 korda  rohkem  kui  valminud brokoli.  Sulforafaan on ka tõhus vähivastane aine, mis tõstab tugevalt maksa detoksifikatsioonivõimekust ning kaitseb seega organismi mürgistumise  eest.

brokoli1Brokoli tuleks lõimida menüü loomulikuks osaks ja süüa seda mitu korda nädalas. Muidugi võib võtta ka sulforafaani  lisandit, kui miks jätta ennast vabatahtlikult ilma nii maitsvast toidust?  Tehke brokolist nt. kreemjat  püreesuppi! Kapsaliste imelistest omadustest võib põhjalikumalt lugeda siit.

NB! Kõige kasulikumad on kapsad just kuumutamata olekus, sel kujul on aga brokolit  seoses selle jäiga  struktuuriga võrdlemisi raske süüa. Toitumistarkuse e-pood pakub aknalaual idandamiseks ja miks mitte ka maha külvamiseks orgaanilisi brokoli seemneid. Brokoli idandeid võib nautida niisama või lisada neid smuutidesse ja  külluslikele salatitele.