Töödeldud lihatooted põhjustavad enneaegset surma :(

Äsja ilmunud ning ligi poolt miljonit inimest hõlmanud uuringust järeldus, et liigne töödeldud liha söömine põhjustab varasemat surma. Uurijad jälgisid kümne Euroopa riigi inimesi  keskmiselt 13 aastat ning selgitasid välja, et kõige suurematel  lihatoodete sööjatel oli kõige suurem risk surra südamehaigusesse või vähki. Meditsiiniajakirjas BMC Medicine avaldatud teadustöös leiti, et  töödeldud liha söömisega kaasnes sageli ka ebaterve elustiil, vähene puu- ja juurviljade tarbimine, suurem tõenäosus suitsetada ja meeste puhul ka suurem alkoholi tarbimine. Kuna uurimuse valim oli nii suur, siis suutsid teadlased isoleerida lihatarbimise teistest eelpoolnimetatud faktoritest. Teiste tegurite eraldamise järel paisus  seos töödeldud lihatoodete  söömise ja enneaegse surma vahel veelgi suuremaks. Linnuliha ja küülikuliha söömine probleeme ei põhjustanud.

Uuring soovitab piirduda  vaid 20 grammi  töödeldud liha (peekoni,  hot dogi, vorsti) söömisega päevas.

Uurimuse originaalversiooniga võid tutvuda aadressil: http://www.biomedcentral.com/1741-7015/11/63/abstract

P.S. Lihatoodete puhul peetakse tavaliselt kõige ohtlikumaks kuumtöötlemisel tekkivaid kantserogeenseid ühendeid (polütsüklilisi aromaatseid hüdrokarboone (PAH)  ja heterotsüklilisi amiine (HA). Samuti tekitavad haigusi ja eriti just lapseea vähke (leukeemiat, ajuvähki, lümfoomi) suitsutatud lihatooted, mis kuhu lisatakse   naatriumnitraate (E251) ja -nitriteid (E250), mille tulemusel tekivad maos vähkitekitavad ühendid, nitrosoamiinid. Varasemates uuringutes on leitud, et rohkesti hot-dog`e söövad  lapsed haigestuvad teistega võrreldes leukeemiasse kümme korda  sagedamini ning et  ohtralt sinki,  peekonit ja vorsti söövatel lastel esineb kolm korda sagedamin lümfoomi.

 

Lisa kommentaar