Ohtlikud ained, mida toidus vältida

  • Aspartaam (E951) : kunstlike magusainete eest jookse nii kaugele kui vähegi saad. Aspartaami seostatakse migreeni, nägemishäirete, krampide, depressiooni, ajupõletiku, kaalutõusu ja muuga – nimekiri on lõputu.

Eelista looduslikke magustajaid: banaani, kuivatatud puuvilju (datleid), mett, steviat, roosuhkrut. Jälgi hoolikalt toodete pakendeid ja välista  E95… algavad numbrid. Ja ole ettevaatlik, aspartaami ja muid magusaineid sisaldavad ka ravimid!

  • Konserveeritud toit:  konservide sisekihist lekib toitu ohtlikke aineid (võõröstrogeene nagu bisfenool A), mis tekitavad häireid endokriinsüsteemis ja mida seostatakse kõigega alates lapseea  vihahoogudest kuni ülekaalu, südamehaiguste, rinnakoe muutuste ja sigimishäireteni välja. Eriti ohtlikud on rasvased konservid, kuna biolagunematud mürgid on rasvlahustuvad ja on seega kõige tänulikumad just rasvase keskkonna eest.

Eelista võimalusel klaaspurke-pudeleid või tetrapakke.

  •  GMO toidud: 2012 aastal Prantsusmaal läbiviidud uurimus kinnitas varemlevinud uskumust, et  geenimuundatud toidud kujutavad endast tõsist ohtu tervisele. Rottidele söödetud GMO mais tõstis eksponentsiaalselt loomade haigestumismäära kasvajatesse, neerupuudulikkusse ja maksanekroosi. GMO toitude vältimisel on saadud abi nii lekkiva soole sündroomi kui muude põletikuliste haiguste puhul, samuti on paranenud autismispektri häired.

Tutvu pakenditega ja hoidu GMO-dest.  Muuseas, ka aspartaam on toodetud geenimuundatud bakteri väljaheite baasil!

  • Kõrge fruktoosisisaldusega maisisiirup: kutsutud ka glükoosi-fruktoosisiirupiks.  Seda magustajat seostatakse diabeedi, rasvumise, metaboolse sündroomi, maksahaiguste ja vähiga. Kuna tegu on vedela isoleeritud fruktoosiga, on kehal sellega eriti raske toime tulla.  100 % sellest ohtlikust ainest metaboliseeritakse maksas, mistõttu maksa koormus hüppeliselt kasvab. Fruktoosisiirupi kalorid ladestatakse organitevahelise kõhuõõne rasvana, tõuseb ka vererasvade sisaldus. Ära unusta, et kõrge fruktoosisisaldusega maisisiirup on tehtud geneetiliselt muundatud maisist!

Vaata läbi jäätiste, kommide, küpsiste ja karastusjookide koostis ja vali tavalise suhkruga tooted.

  • Töödeldud toidud ja poolfabrikaadid:  vähe sellest, et need on vitamiinide- ja mineraalidevaesed, on sinna lisatud ka suures koguses lisa- ja värvaineid, mida samuti seostatakse erinevate allergiate ja tervisehäiretega. Lisaks muule sisaldavad poolfabrikaadid  suures koguses varjatud soola ja suhkrut, mis omakorda immuunprobleeme võimendavad.

Eelista kvaliteetset kodust toitu, mille koostist ise kontrollida saad.

  • Naatriumglutamaat (E621) – see on üks kõige sagedamini kõrvalnähte tekitav lisaaine, mida seostatakse peavalude, allergiate, ajuhäirete ja muuga. Millest aga vähem teatakse on see, et teadlased kasutavad naatriumglutamaati siis, kui neil on vaja laborirotte oma katsete jaoks kiiresti ülekaaluliseks muuta. E621 teeb selle töö kiiresti ära, kuna ajab segadusse aju küllastuskeskuse. Seega säilib  hea isu ka peale seda, kui kõht juba ammu täis.  Mis toimib rottidel, mõjub reeglina ka inimestele. Jälgige ennast peale Hiina toidu söömist, juba poole tunni pärast tahaksite uuesti midagi põske pista… Hea uudis tootjale, mitte nii kasulik tarbijale

Hoiduge E621 sisaldavatest valmistoodetest, pakisuppidest ja puljongikuubikutest.

  • Transrasvad:  need keemiliselt  muundatud rasvad on kehale rasked taluda ja kordi kahjulikumad, kui me kartagi oskame. Suur osa südame-veresoonkonnahaigustest on just transrasvade põhjustatud. Nad takistavad rakkude ainevahetust, toitainete omastamist ja rakkude vahelist kommunikatsiooni. Lisaks pikendavad transrasvad tunduvalt toidu seedimisaega, olles üheks põhiliseks happelise seedimatuse ja puhitiste põhjustajateks.

Uuri pakenditelt ja väldi sõnu „hüdrogeenitud“, „osaliselt hüdrogeenitud“ või  fraktsioneeritud, samuti põgene taimerasvast tehtud toodete eest, mis küll meenutavad kohukesi või juustu, kui  millel on  silt „…-laadne toode“.

  • Plastikpudelites vesi, plastikkarpides toidud:   Pehme plastik sisaldab kantserogeenseid aineid (di-2 etüülheksüüladipaat (DEHA) ja bisfenool A (BPA), mis on tuntud kui endokriinhäirete tekitajad. Uuringud on näidanud,  et plastiku kuumenedes (päikese käes, sooja toidu mõjul) on mürgiste ainete lekkimine eriti võimendatud.

Lisa kommentaar