Tundub, et nüüd äkki on ka Eestis “hip ja modern” toota fruktoosi ehk puuviljasuhkruga magustatud jooke. Jah, fruktoos on küll täiesti looduslik lihtsuhkur ehk monosahhariid, kuid looduses leidub seda ikka ja ainult kiudainega seotult, mitte isolaadina nagu jookides.
Liigses koguses vaba fruktoosi tarbimine avaldab tugevat survet maksale, tõstab triglütseriidide ehk vererasvade taset, võib aluse panna mitte alkohoolse rasvmaksa tekkele ja sealt edasi viia juba metaboolse sündroomi ja insuliini resistentsuse vallandumiseni.
USA-s laialt kasutatav kõrge fruktoosisisaldusega maisisiirup (HFCS) on toonud kaasa massilise rasvumise ja rasvmaksa epideemia.
Kes tahab kuulda dr Lustigi absoluutselt fenomenaalset loengut vaba fruktoosi seatempudest klõpsab siia:
Vähem oluline pole seegi, et fruktoosi ainevahetuse jääkprodukt on kusihape. Niisiis tõstab vaba fruktoosi liigsage tarbimine ka kusihappe taset, luues soodsa pinnase podagra ja liigesevaevuste tekkeks.
Food for thought!
Kontrolligem oma joogid üle, poisid ja tüdrukud:)