Sööge korralikku toitu, armsad inimesed!
Ja veelgi olulisem: leidke see põnev nähtus meie kaubandusvõrgust üles!
Väike vihje: Nagu mujal maailmas, nii kasutatakse ka Eestimaa põldudel rohkelt glüfosaati. Teadaolevalt pärsib glüfosaat ensüümi, mis viib aromaatsete (asendamatute!) aminohapete (fenüülalaniini, trüptofaani ja türosiini) ning paljude muude ainete biosünteesini.
Antud ülioluline šikimaadi ensümaatiline rada blokeeritakse glüfosaadi mõjul nii mullas elutsevatel bakteritel, kes toitained taimede jaoks omastatavasse vormi konverteerivad kui ka meie soolestikus elutseval mikroflooral, mis sünteesib meie heaks lugematuid aineid, s.h. närvivahendusaineid ja vitamiine.
Glüfosaati tuntakse ka kui tugevat kelaatorit ehk mineraalainete sidujat, seega võib selle kasutamine kaasa tuua nt. tsingi, vase, mangaani, magneesiumi jms defitsiidi.
Lisalugemist: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5823954/
Aga sellega asi ei piirdu.
Meie toidulaud täieneb maruliselt ka vaimustava uuendtoiduga: putukad! Putukajahu kaasatakse täiusliku valgu allikana toitudesse järjest sagedamini.
Samas on uuringud näidanud, et lülijalgsete välisskeletis sisalduv kitiin ja selle atsetüleeritud derivaat kitosaan vōivad endaga kaasa tuua erinevaid riske. Nii nt. võib kitosaan häirida rasvlahustuvate vitamiinide A, D, E ja K, ning teatud mineraalainete (k.a tsingi) ja flavonoidide imendumist.
Nii et sööge korralikku toitu, eestlased!
Sööge sellist toitu, kus on “kõik vajalikud ained olemas”.
Jõudu sellega!