Peet on ehtne ravimköögivili, mille puudumine toidulaual jätab organismi mõnestki heast ilma.
Peedis sisaldub märkimisväärselt mineraalaineid – kaaliumi, magneesiumi, fosforit, koobaltit, joodi ja rauda. Vitamiinidest B1-, B2-, P-, PP- ja C-vitamiini. Muidugi peab peeti hindama ka tema flavonoidide, vees lahustuvate punaste värvainete poolest. Need on tugevad antioksüdandid, mis kaitsevad keharakke. Punapeet maitseb magus, sest sisaldab umbes 10-12% suhkruid, põhiliselt sahharoosi.
On hea teada, et toitev peet annab vähe kaloreid, kuid kindlustab oma toitainelise kooslusega rida kasulikke protsesse meie organismis. Näiteks:
- parandab maksa ainevahetust
- soodustab radioaktiivsete ja mürkainete väljumist organismist
- tugevdab soolte tegevust, leevendab kõhukinnisust
- parandab mälu ja kontsenratsioonivõimet
- tugevdab vere kapillaare, aitab veresoonte lupjumise vastu
- normaliseerib südami rütmi
- ravib kehvveresust, parandab vereloomet
- alandab vere kolesteroolisisaldust
- leevendab põletikke, allergiat ja astmat
- aitab kilpnäärme alatalituse korral (joodisisaldus kõrge)
- toeks kõrgvererõhu haiguste puhul (kaaliumi ja magneesiumi sisaldus suur)
- stimuleerib kogu immuunsüsteemi
- aitab võidelda vähktõvega
Peedist toite valmistades peab olema veidi eelteadmisi.
- Peet keedetakse tervelt ja koorimata. Erinevalt teistest köögiviljadest pannakse keema külma veega, soola ei lisata (see halvendaks peedi maitset). Peeti ei keedeta kaua – 20-30 min keetmise järel “ehmatatakse” teda külma veega. Lastakse veidi seista jahtumiseni ja kooritakse vastavalt vajadusele.
- Peedi kasutamiseks supi sees tükeldatakse peet ribadeks või riivitakse jämeda riiviga, kuumutatakse vähese rasvaga, lisatakse veidi vett ja hautatakse kaane all. Hautamise lõpus lisatakse äädikhapet, mis taastab peedi punase värvuse.
- Kui tarvitatakse toiduks toorest mahla, siis hoitakse teda 1-4 tundi külmkapis, et lenduksid ärritavad ained, mis võivad mõnel kutsuda esile iiveldust. Toorest peeti peaks siiski sööma ettevaatlikult – iga kõht ei pruugi suurt peedikogust välja kannatada.
- Väga maitsvad peedid saab praeahjus küpsetades. Lõika korralikult pestud (koorimata) peedid viiludeks, pane ahjuplaadile ning piserda oliivõliga (ning soovi korral balsamäädikaga). Küpseta 210 kraadi juures ca 30 – 40 min. Küpsetatud peedid säilivad külmutis vähemalt nädala ja maitsevad imehästi salatites.
Allikad: Aive Luigela ja Toivo Niiberg