Oli kord nuikapsas, kelle suurimaks unistuseks oli saada salatiks. Ühel sombusel sügispäeval lebas ta turulaual ja ootas kannatamatult, et keegi hea inimene ta ostaks ja koju viiks. Ta oli mahedalt kasvatatud ja pungil vitamiine täis, aga keegi ei pööranud talle vähimatki tähelepanu. Ostjad eelistasid millegipärast porgandeid, peete, peakapsaid ja lillkapsaid. Turumüüja küll soovitas, et nuikapsas on hästi mahlane ja sobib hästi toorsalatisse, aga keegi ei söandanud proovida. Turupäev oli juba lõppemas kui üks uudishimulik perenaine tal lõpuks oma korvi lubas hüpata.
Kodus polnudki nuikapsal enam pikka pidu – kohe kööki ja salatiks!. Köögikombaini juures liitusid temaga kaks karget Antonovka-õuna ja jupp krõmpsket varssellerit. Vaid hetk rõõmsat vurinat ja juba olidki nad kõik jämedalt riivitud.
Kastmeks kandideeris külmkapis kurvastav Nopri hapupiim. Oligi teine juba nädalakese oodanud, et kellelegi kasulik olla. Hapukoore ja maitsestamata jogurti puudumisel lubatigi tal seekord kastmes osaleda. Lusikatäis vedelat mett ja peotäis hakitud tilli olidki juba kausipõhjas ootamas.
Ja siis oligi nuikapsal ja tema kaaslastel aeg köögikombainist kaussi kastme juurde hüpata ja maitsvaks salatiks seguneda. Aga see polnud veel kõik! Serveerimisel riputas perenaine salatile veel hakitud kreeka pähkleid ja granaatõunaseemneid, et maitseelamus oleks täiuslik.
Nuikapsas oli väga õnnelik, sest sööjad sõid ja kiitsid. Ja kui salat veel ära söödud pole, siis on köögis kausis võib-olla veel natuke…
PS. Nuikapsas sisaldab rohkesti kiudaineid, taimseid valke, A- ja C- vitamiine, kaaliumi, kaltsiumi ja rauda. . Eriti väärtuslik on ta kõrge kaltsiumisisalduse tõttu.