Tuleb tunnistada, et ka tervisliku toitumise austajad söövad aeg-ajalt midagi magusat. Mõistlikkuse piires, muidugi. Ja mitte igasugust.
Ühel seltskondlikul koosviibimisel pakuti koogikesi. Kuna ma tavaliselt poest kooke ei osta, siis kasutasin juhust ja heitsin (salaja) uudishimuliku pilgu pakendi etiketile. Koostisosade loetelu oli pikk ja muljetavaldav:
Võrdluseks vaatame Nami-nami retseptikogust leitud “päris” Toscakoogi retsepti. Selles on koostisaineid oluliselt vähem (ainult 7) ning kõik tuntud ja tuttavad:
- või
- munad
- suhkur
- piim
- nisujahu
- küpsetuspulber
- mandlilaastud
Mida arvata? Peamine erinevus on selles, et poekoogis on ehtne või asendatud margariiniga. Lisaks sellele on kooki õnnistatud veel ka hüdrogeenitud taimseid rasvu sisaldava kreemiga. Kuigi margariini koostises on kirjas “taimseid rasvad ja õlid”, tuleb kahtlustada, et need on margariini tegemise käigus samuti hüdrogeenitud ja võivad seetöttu sisaldada tervisele kahjulikke transrasvu. Seega sisaldavad need minitosca koogikesed tõenäoliselt topeltportsu transrasvu! See on minu jaoks juba piisav põhjus, et nende söömisest loobuda.
Mis on loo moraal? Kahtlemata oleks tervisele (ja kehakaalule) kõige parem igasugused koogikesed üleüldse söömata jätta. Aga kui juba kiusatusele järele anda, siis olgu see maiustus vähemalt “päris” ja sisaldagu ehtsaid toiduaineid. Teiste sõnadega – parem teeme ise!
Loe ka artiklit Caesari salati kaste ehk mis on sellel pildil valesti