Lihasöömine pani inimese aju kasvama – müüt või tegelikkus?

Teatud ringkondades võib sageli kohata väidet nagu oleks lihasöömine inimese aju kasvama pannud. Kui see on nii, siis tekib küsimus, miks ei ole lihasööjad loomad nii kaugele arenenud kui näiteks primaadid?  Samas on  delfiinide frontaalsagarad on isegi kõrgemini arenenud kui inimestel, ja lihasööjad pole delfiinid mitte…

10 lihtsat moodust kolesterooli vähendamiseks

Kas muretsed oma liigkõrge kolesteroolitaseme pärast? Kui jah, siis on järgnev  jutt sinu jaoks. Nagu teada on kolesterool meie kehale ülivajalik, ca 75-80% sellest sünteesib keha oma igapäevasteks vajadusteks ise. Päevas toodab organism keskmiselt  ühe grammi kolesterooli. Kolesterool on kõikide steroidhormoonide, sealhulgas D-vitamiini eelaineks. Kolesterooli iga hinna eest langetada soovivatele inimestele sobiks meelde tuletada fakti, et kolesterool […]

Kas muretsed oma liigkõrge kolesteroolitaseme pärast? Kui jah, siis on järgnev  jutt sinu jaoks. Nagu teada on kolesterool meie kehale ülivajalik, ca 75-80% sellest sünteesib keha oma igapäevasteks vajadusteks ise. Päevas toodab organism keskmiselt  ühe grammi kolesterooli. Kolesterool on kõikide steroidhormoonide, sealhulgas D-vitamiini eelaineks. Kolesterooli iga hinna eest langetada soovivatele inimestele sobiks meelde tuletada fakti, et kolesterool […]

Kust elevandid oma kaltsiumi saavad ehk 8 suurepärast piimavaba kaltsiumi allikat

Meie keha sisaldab kõikidest mineraalidest kõige rohkem just kaltsiumit, mingil määral kasutab seda pea iga rakk. Kellelegi pole saladuseks, et kaltsium on ülioluline tugevate luude ja hammaste jaoks. Koos kaaliumiga mängib kaltsium tähtsat rolli keha metaboolsetes funktsioonides, närvide elektrijuhtivuses, lihaskontraktsioonides, hästitoimivates näärmetes ja veresoontes ning  vere hüübimises.

Töödeldud lihatooted põhjustavad enneaegset surma :(

Äsja ilmunud ning ligi poolt miljonit inimest hõlmanud uuringust järeldus, et liigne töödeldud liha söömine põhjustab varasemat surma. Uurijad jälgisid kümne Euroopa riigi inimesi  keskmiselt 13 aastat ning selgitasid välja, et kõige suurematel  lihatoodete sööjatel oli kõige suurem risk surra südamehaigusesse või vähki. Meditsiiniajakirjas BMC Medicine avaldatud teadustöös leiti, et  töödeldud liha söömisega kaasnes sageli ka […]

Ohtlikud ained, mida toidus vältida

Kõik pole kuld, mis hiilgab, ütleb vanasõna  ja sama võime öelda ka paljude, toidupoes ostjat luuravate toodete kohta.  Vaatame üle mõned   tervisekauged valikud, millest võiks alati ja igal juhul suure kaarega mööda minna.   Aspartaam (E951):  Väga lihtne  meelde jätta: kunstlikest magusainetest hoidu nii kiivalt kui vähegi saad. Aspartaami  tarbimine kutsub esile metaboolse sündroomi ja […]