Pealtnägija tõi hiljuti Eesti rahva ette saatelõigu karnivooridest. Teemat kommenteerinud perearst teatas seal veendunult, et sellisest toidust ei saa C-vitamiini.
Faktitäpsuse ja tõe huvides tuleb siiski märkida, et maksas ja mitmetes näärmetes on päris kenasti C-vitamiini, tunduvalt rohkem kui õunas või porgandis.
USDA infobaasi kohaselt on 100g maksas 23,6 mg C-vitamiini. 100 grammis õunas seevastu vaid 4,6 mg ja 100 grammis porgandis 5,9 mg C-vitamiini.
Kõrgeim C-vitamiini kontsentratsioon loomsetes rakkudes ja kudedes (k.a inimeses) on valgetes verelibledes, silmades ja erinevates näärmetes: neerupealistes ja ajuripatsis (hüpofüüsis).
Inuiidid, kelle traditsiooniline menüü koosnes samuti põhiliselt just loomsest toidust, said enamuse oma C-vitamiinist kas toorest või külmutatud põhjapõdra maksast, vaala nahast ja rasvast valmistatud muktukist ja hülgeajust.
Just saying!
Lisalugemist C-vitamiini ülitähtsast rollist meie organismis leiab siit.