Karulauguhooaeg on kohe-kohe algamas (või alanud, olenevalt kus keegi elab). Karulauk (ladina k. allium ursinum) on söödavatest umbrohtudest üks esimesi kevadekuulutajaid. Meil siin põhjarannikul on lehekeste ninad juba väljas. Võib loota, et peagi on metsaalune piibelehe-sarnaseid, kuid küüslaugulõhnalisi rohelisi lehti täis, nagu igal kevadel.
Erinevalt piibelehtedest on karulaugu lehed söödavad ja väga tervislikud. Karulaugulehed sisaldavad suures koguses C-vitamiini, isegi 10-15 korda rohkem kui sidrunis! Tugevalt küüslaugumaitselised karulaugulehed sobivad suurepäraselt nii salatisse, maitsevõisse, aga ka suppide, pasta-, riisi- ja kartulitoitude maitsestamiseks.
Karulauguhooaja pikendamiseks teevad tublid perenaised karulaugupestot.
- tubli punt (ca 150 g) karulauku
- ca 50 ml kergelt röstitud kõrvitsaseemneid (või muid meelepäraseid seemneid)
- ca 1 dl oliivõli (või pisut rohkem, kui soovid vedelamat pestot)
- ca 50 ml tugevamat juustu (näiteks Parmesan või Valio Forte)
- maitse järgi meresoola
Pese karulauk, kuivata hoolega ning lõika väiksemateks tükkideks. Pane hakitud karulauk, röstitud kõrvitsaseemned ja pool õlikogusest köögikombaini või saumikseri anumasse ning püreeri. Lisa vähehaaval ülejäänud õli, kuni pesto kontsistents saab paras. Lisa riivitud juust ning maitsesta soolaga. Pane purki ja hoia külmkapis, kus see säilib julgelt mitu nädalat ka kauemgi (kui õli on piisavalt). Pasta karulaugupestoga – nämm!
PS. Eriti kavalad perenaised säilitavad karulauku sügavkülmas – jääkuubikurestis külmutatud kuubikuid on siis talv läbi hea võtta.