Ilma võita, suhkruta ja munadeta kaeraküpsised? On see võimalik? Võiks arvata, et kui nad ei sisalda suhkrut ega mett, siis tõenäoliselt nad ei maitse ka eriti. Või ehk siiski? Kas suudavad õunad ja rosinad suhkru puudumist kompenseerida?
Lasin end Nami-nami retsepti kiidusõnadest inspireerida ja proovisin kohe järele.Vaja läks:
- 130 g täistera-kaerahelbeid
- 1 sl täistera nisujahu
- 2 suurt õuna (jämedalt riivitud)
- 1 sl mahedamaitselist õli (minul oli kookosõli)
- 1 tl vaniljesuhkrut
- 75 g väikesi kivideta rosinaid
- 5 sl hakitud mandleid
- 4 sl kuuma vett
Segasin koostisained kokku, lasin 15 min paisuda. Siis vormisin peos pisikesed pätsikesed (lusikaga pannes jäid kuidagi liiga karvased…) ja panin küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Mahtusid kenasti ühele plaadile ära – 25 tükki. Küpsetasin 200 kraadi juures ca 15 minutit, kuni olid pealt väheke küpsema tooni võtnud.
Tõesti head! Mitte küll krõbedad, aga head ampsata ja mandlitükid krõmpsuvad mõnusalt hamba all. Ning tervislikud pealegi – pole ju suhkrut ega rasva, mis omavahelises koostöös meile lisakilosid tekitaks. Ka lastele hea kooli kaasa panna.
Idee kokandusportaalist Nami-nami, originaalretsept Laura C. Martini raamatust “Green Market Baking Book” (Apple oat pecan drops).