Meie tervist mõjutavad igapäevaselt keskkonnamürgid, kiiritus, stress ja kemikaalid, mille puhverdamine röövib kehalt energiat ja toitaineid. Lihtsalt enam-vähem tervislikult toitumine ei anna meile garantiid tõsiste haiguste vastu. Seetõttu vajame kõik aeg ajalt supertoite, mis keha tardumusest tõeliselt üles raputaksid ja „välisagressorite“ vastu võitlusvõimeliseks teeksid. Kes siinkohal võõramaiste ja tundmatute supertoitude kartuses kohe nina krimpsutama tõttavad, siis rahunege – imelisi taimi kasvab hulgaliselt ka Eestimaa pinnal.
Tõsi, selle loo kangelane astelpaju on väidetavalt pärit küll Himaalaja mäestikust, kus seda kutsutakse „Himaalaja pühaks marjaks“. Sellest hoolimata võib astelpaju tänapäeval leida paljudest Eesti aedadest ja pea igalt turult. Astelpaju iidset ja kosmopoliitset tausta rikastab fakt, et juba vanas Kreekas olevat selle imelise marja lehti söödetud sisse võidusõiduhobustele, kelle lihastoonus ja karva läige seeläbi tugevalt paranesid. Ka marja ladinakeelne nimetus Hippophaė rhamnoides tähendab tõlkes „läikiv hobune“. Siberis seevastu kutsutakse astelpaju hoopis Siberi ananassiks.
Mis astelpaju teiste marjade kõrval nii eriliseks teeb, on tema erakordne bioaktiivsete ühendite küllus – ligi 190 erineva superkompleksi kõrval sisaldab mari veel ka Omega 3 ja Omega 7 rasvhappeid. Omega 3 imelistest põletikku pärssivatest ja südame-aju toonust tõstvatest omadustest on kõik juba nähtavasti kuulnud. Omega 7 on aga vähemtuntud taimne rasvhape, millel on nii kaalulangetav kui silma-, kopsu- ning seedetrakti limaskesti toetav toime. Nii on astelpaju supervahendiks ka kuiva silma sündroomi, sagedaste nohude-köhade ning gastrointestinaalsete haavandite puhul.
Astelpaju peetakse maailma üheks tasakaalustatumaks viljaks seoses suure antioksüdantide ja põletikuvastaste ühendite sisaldusega. Selle imelise marja ereoranž värvus viitab rikkalikule karotinoidide varudele, samuti sisaldab astelpaju külluslikult antotsüaniine, C, D, E, K ja B-vitamiini ning üle 20 mineraali. Astelpaju sisaldab 4-100 korda rohkem C-vitamiini kui ükskõik missugune teine puu- või juurvili, tal on kõrge ORAC- i väärtus (hapniku radikaalide imendamise võime). Võttes arvesse selle imelise marja nii muljetavaldavat toitainelist profiili polegi ime, et astelpaju on juba ammu peetud taimse aardekambri kalliskiviks ja jõuliseks tervendajaks.
Ajakirjas European Journal of Clinical Nutrition avaldatud uuringust selgub, et astelpaju tarbimine alandab söömisjärgselt veresuhkru taset ning on seega tõhus vahend II tüübi diabeedi ära hoidmisel. Lisaks on astelpaju näidanud häid tulemusi ka nahaprobleemide ravis. The Journal of Nutritional Biochemistry andis teada uuringust, kus atoopilise dermatiidi (teatud ekseemi) all kannatajad kogesid märkimisväärset paranemist peale seda, kui nad nelja kuu jooksul olid igapäevaselt manustanud astelpaju õli. Ajakirjas Food and Chemical Toxicology avaldatud teadustöö annab aga teada rottidega läbiviidud katsetest, kus astelpaju õli määrimine põletushaavadele kiirendas oluliselt vigastustest paranemist.
Ajakirjas The Journal of Ethnopharmacology avaldatud ülevaade kinnitab, et uuringute põhjal on astelpajul farmakoloogiline aktiivsus, mis tagab marjade rakkekaitsvad, stressivastased, immuunsust tõhustavad, vähi- ja kiirgusevastased, antimikroobsed, maksa ja veresooni kaitsvad ning kudede taastumist soodustavad omadused.
Astelpaju toetab tõhusalt järgmiste terviseprobleemide korral:
- Artriit
- Seedetrakti haavandid
- Kõrge vererõhk, südame-veresoonkonna probleemid
- Valu ja põletik
- Rosaatsea
- Mentaalne hägusus ja mäluprobleemid
- Vähene vastupidavus, väsimus
- Silma- ja nägemisprobleemid
- Naha- ja juustekonditsioonid
- Hingamisteede haigused
Kõikide immuunsust tõstvate boonuste ära kasutamiseks tuleks tervistavat astelpaju tarbida eelkõige värskel kujul. Tõsi, poest on saada nii marjast tehtud moose kui mahlu, kuid kuumtöötlemise käigus hävivad nii C-vitamiin, foolhape, kui ka üliõrnad Omega rasvhapped. Seega võiks värske tooraine puudumisel eelistada hoidistele pigem sügavkülmutatud astelpajumarju.
Lisage peotäis astelpaju oma igahommikusele smuutile või toormahlale, puistake neid salatisse või sööge magustoitudes (hapukad marjad annavad suurepärase maitsenüansi ka kõige tavalisemale jäätisele, kohupiimale või jogurtile). Põneva haigustevastase tooniku saab, kui astelpaju marjad meega üle valada. Tarbige antud tervisesegu lusikatäie kaupa iga päev ja nautige viirusteperioodi terve ja tugevana!
Allikad:
http://www.demingheadlight.com/ci_22091386/whats-omega-7-what-does-it-mean
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21963559
http://www.marjasontervis.ee/pages/astelpaju.php
http://science.naturalnews.com/2009/457404_Effect_of_a_low_dose_of_sea_buckthorn_berries_on.html
http://naturalhealthychoices.weebly.com/seabuckthorn-health-benefits.html
http://www.naturalnews.com/042578_sea_buckthorn_health_benefits_natural_medicine.html