„Pole veel loodud haigust, mille vastu Jumal taime poleks loonud“, on öelnud kuulus Saksa taimetark Maria Treben. Ja kuigi praeguseks ajaks on värskete Eestimaiste viljade aeg ümber saamas, on hoolsad perenaised oma külmikutesse varunud ohtralt tervisest õhetavaid marju ning kuivatanud talviseks näksimiseks õunu. Samuti jagub poelettidel talvläbi küllaga võõramaist kraami.
Taimedesse on sünergiliseks tervikuks põimunud kasulikud biokeemilised omadused ja tervendavad vibratsioonid ning üheskoos aitavad need meie paigast loksunud energeetikal jälle tasakaalu saavutada. Just sellele tõele toetudes olgu järgnevalt äratoodud 20 supermaitsva vilja toonust tõstvad ja tervist turgutavad omadused.
P.S. Võimalusel eelistage alati mahedalt kasvatatud vilju!
- Õun (keskmiselt 75 kalorit)
Sisaldab flavonoidideks kutsutavaid antioksüdante, mis võivad vähendada diabeeti ja astmasse haigestumise riske. Rikkalik lahustuva kiudaine (pektiini) allikas, mis ergutab seedimiskiirust, hoiab kõhu korras ja alandab halba kolesterooli. Toimib ühtlasi loodusliku suuvärskendajana, mis puhastab ka hambaid.
NB! Vitamiinid on peidus kohe koore all, seega on kõige kasulikum tarbida Eestimaiseid pritsimata õunu koorimata kujul.
- Tomat (keskmiselt 22 kalorit)
Üks parimatest võimsa antioksüdandi lükopeeni allikatest, mis võib aidata alandada kolesteroolitaset, kaitsta astma, eesnäärme vähi ja eaga kaasneva maakula degeneratsiooni (kollatähni kärbumise) eest.
NB! Kuumutage tomatit õlis, et rasvlahustuvate karotinoidide hulka kuuluvat lükopeeni kehale veelgi kättesaadavamaks teha. Samuti soovitatakse tomatit süüa koos „taimse või“ avokaadoga, seda nii suurepärase maitsekoosluse tõttu kui ka seoses avokaado rasvhapetega, mis tomatis olevatel kasulikel ühenditel paremini imenduda aitavad.
- Banaan (keskmiselt 105 kalorit)
Sisaldades keskmiselt lausa 422 mg kaaliumit, võib see magus hõrgutis olla suurepäraseks abiliseks vererõhu langetamisel. Superküpsed, pisut täpiliseks läinud banaanid sisaldavad üllatusena vähirakke hävitavat valku nimega tuumori nekroosi faktor (TNF).
NB! Kummi- ja lateksiallergiaga inimesed võivad ühtlasi tundlikud olla ka banaanidele.
- Sidrun (keskmiselt 17 kalorit)
Aitab ära hoida diabeeti, kõhukinnisust, kõrget vererõhku, palavikku, seedeprobleeme ja paljusid teisi terviseprobleeme. Värskendava sidrunivee regulaarne tarbimine võib ennetada neerukivide teket, kuna aitab toota urinaarset tsitraati, mis takistab kusihappekristallide formeerumist. Sidrunivesi aitab neutraliseerida happelist keskkonda ning on tõhus vahend ka pärmseene (candida) ülekasvu korral.
NB! Palju kasulikku peitub sidrunikoore aluses valges kihis. Eelistage võimalusel mahesiduneid, mida saab tarvitada koos koorega.
- Mustikas (pool tassi keskmiselt 41 kalorit)
Võimsaim antioksüdant võrreldes kümnete teiste puu- ja juurviljadega. Mustikad võivad alandada neurodegeneratiivsetesse haigustesse (Parkinson, Alzheimer, Huntington) haigestumise riski ning hoida ära nägemise nõrgenemist, katarakti ja glaukoomi.
NB! Metsmustikates on suurem antioksüdantide sisaldus kui kultuurmustikas, ka sisaldavad aedmustikad rohkem suhkrut ja on seega kaloririkkamad.
- Põldmari (pool tassi – 31 kalorit)
Marja lillakas värvus tuleneb antioksüdandist antotsüaniinist, mis aitab vähendada insuldi- ja vähiriski. Marjast tehtud ekstrakt on näidanud häid tulemusi kopsuvähi rakkude kasvu pärssimisel.
NB! Vanas- Kreekas kasutati põldmarju edukalt podagra ravimisel.
- Ananass (pool tassi keskmiselt 40 kalorit)
Sisaldab bromelaiini, naturaalset ensüümi, mis aitab lagundada valke ning edendab seeläbi seedetegevust. Ühtlasi aitab bromelaiin hoida vere voolavana, takistada trombide tekkimist ja kiirendada haavade paranemist. Uuringutes leiti, et bromelaiin on vähirakkude tapmisel efektiivsem ühend kui kemoteraapias kasutatav 5-fluorouratsiil.
Ananass on ka looduslik joodiallikas, seega kasulik teatud kilpnäärme probleemide puhul ning organismi kogunenud raskemetallide õrnaks väljutamiseks.
NB! Eelista alati värsket ananassi suhkrusiirupis leotatud konservile.
- Apelsin (keskmiselt 62 kalorit)
Apelsin on rikkalik folaadi allikas ning seega avokaado, spinati jt. roheliste taimede kõrval tõhus abiline neuraaltoru väärarengute (spina bifida) ennetamisel. Apelsin sisaldab fütokemikaali nimega hesperidiin, mis suurendab veresoonte elastsust, aitab langetada vererasvade ja halva kolesterooli taset ning alandab turseid ja paistetust. Apelsin on ka suurepärane koliini (vitamiin B4) allikas, parandades mälufunktsioone ja toetades ajutegevust üldiselt.
NB! Apelsini koorealune valge kiht on söödav ja sisaldab suures koguses C-vitamiini!
- Kiivi (1 suur – 56 kalorit)
Hiina tikker ehk kiivi sisaldab rohkem C-vitamiini kui apelsin. Kiivi aitab säilitada luude, kõhrede, hammaste ja igemete head tervist. Kiivi aitab alandada vere triglütseriidide taset, ergutab sooltetööd ja leevendab kiirelt kõhukinnisuse mure.
NB! Kiivisid oleks tegelikult kõige kasulikum süüa koos koorega, iseasi muidugi, mis koguses pestitsiide sinna koorde on talletunud…
- Avokaado (pool avokaadot – 114 kalorit)
Avokaado sisaldab kaks korda rohkem kaaliumit kui banaan. Tervislikud monoküllastamata rasvad aitavad alandada kolesteroolitaset, rikkalik folaadisisaldus aitab ennetada südamehaigusi ja insulti. Avokaados on rikkalikult antioksüdante, mis toetavad keha detoksiradasid, aitavad eemaldada toksilisi raskemetalle ja võidelda vananemist ning haigusi tekitavate vabade radikaalidega. Avokaadod on oma suure rasvasisaldusega kasulikuks toiduks ka väikelastele, aidates kaasa nende kasvamisele ja arengule.
NB! Avokaadod pehmenevad kiiresti kui panna nad koos banaaniga paberkotti. Kui tarvitate korraga ainult pool avokaadot, säilitage teine pool koos kiviga – nii püsib avokaado kauem värksena ega kaota värvi.
- Kirsid (pool tassi – 46 kalorit)
Kirsid sisaldavad hulgaliselt võimsaid antioksüdante antotsüaniine, mis aitavad kudesid leelistada ja vabu radikaale pärssida. Alandavad edukalt kusihappesoolade taset kehas, vähendavad südame-veresoonkonnahaiguste ilminguid ning artriidist ja podagrast tingitud valusid.
NB! Kuumtöötlemise käigus hävineb enamus kirssides olevast kasulikust C-vitamiinist.
- Maasikas (pool tassi – 23 kalorit)
Sisaldab ohtralt antioksüdante, millel on põletikuvastase omadused. Hoiab ära ateroskleroosi (jäigastunud artereid) ja aitab pärssida vähirakkude tekkimist. Sarnaselt vaarikatele on ka maasikad rikkalikuks ellaaghappe allikaks, kaitstes meie rakkude energiajaamu mitokondreid vabaradikaalsete kahjustuste eest. Maasikad on joodirikkad marjad ja seega head kilpnäärme toetamiseks.
NB! Rauaallikana on tõsiseltvõetavad ainult metsmaasikad, aedmaasikates on rauda kesiselt.
- Vaarikas (pool tassi – 32 kalorit)
Suurepärane antioksüdantide ja rakke kaitsva ellaaghappe allikas. Uuringud on näidanud, et vaarikad aitavad takistada emakakaela-, söögitoru- ja käärsoolevähi rakkude paljunemist. Sisaldavad seedimist soodustavaid kiudaineid ja aitavad reguleerida veresuhkru taset, mis teeb vaarikatest suurepärase täienduse diabeetikute menüüle. Palju furoori tekitanud vaarika ketoonid pole midagi muud, kui taimsed ühendid, mis annavad marjale talle iseloomuliku aroomi ja maitse. Teaduslikult on tõestatud, et vaarika ketoon toimib tõesti rasva põletavalt ja on kehakaalu reguleerimisel isegi efektiivsem kui Cayenne’i piprast pärit kapsaitsiin.
NB! Vaarikalehe tee on suurepärane jook nii lapseootuse ajaks kui hormonaalsete probleemide puhul. Tee aitab reguleerida tsüklit ja leevendada tugevaid verejookse.
- Greipfruut (pool greipfruuti – 52 kalorit)
Sisaldab lükopeeni ja flavonoide, mis võivad anda kaitse mõnede vähkkasvajate vastu. Greibis on ka rohkelt pektiini, taimset lahustuvat kiudainet, mis aitab kehast edukalt välja viia LDL-kolesterooli. Sarnaselt teistele tsitruselistele on greibis rikkalikult C-vitamiini, mis aitab üles ehitada sidekoe tähtsaimat ainet kollageeni, tugev sidekude aitab aga omakorda tselluliiti kontrolli all hoida. Vilja madal naatriumisisaldus toimib soodsalt veepeetuse puhul.
NB! Kolesteroolilangetajate (statiinide) kasutajad peaksid greipruudi ja selle mahla tarbimist vältima. Greipfruut sisaldab ainet nimega bergamotiin, mis takistab statiine lagundavate ensüümide tööd. Kui tarvitada greipi ja statiine enam vähem samal aja, võib see esile kutsuda ravimi kuhjumise kehasse ning viia tõsise maksakahjustuse ja rabdomüoloosi (raske lihas- ja neerukahjustus) tekkeni.
- Mango (pool keskmist mangot – 54 kalorit)
Sisaldab suures koguses antioksüdante luteiini ja zeaksantiini, mis kaitsevad nägemist ja vähendavad pimedaks jäämise riske. Mango toimib prebiootikuna ehk on söögiks seedetraktis toimetavatele kasulikele bakteritele. Lisaks on mango ka suurepärane kaaliumi allikas, aidates kaitsta südant ja kontrollides vererõhku. Mangos on rohkelt B6-vitamiini, mis aitab langetada keha põletikutaset, tasakaalustada paigast nihkunud hormoone, korrastada tsüklit ja imenduda magneesiumil. Lisaks on mangos arvestatav kogus joodi.
NB! Kasuta mangot salatites ja dessertides. Kergeim viis mango suupärasteks tükkideks lõigata on see kivi ümbert poolitada, koore seest olev viljaliha ruutudeks lõigata ja koor teistpidi keerata nagu väike siil. Nüüd saab tükid terava noaga koorelt hõlpsasti ära lõigata ning maitsev puuvili ongi söömiseks valmis.
- Viinamarjad (pool tassi – 53 kalorit)
Viinamarjade kestad sisaldavad ülikasulikku bioflavonoidi nimega resveratrool, mis aitab langetada vererõhku ja ennetada trombiohtu. Resveratrool läbib ka aju-vere barjääri ning aitab pärssida haigust tekitavaid vabaradikaalseid reaktsioone ka kesknärvisüsteemi rakkudes. Viinamarjad aitavad pärssida rinna-, mao- ja käärsoolevähi rakkude kasvu ning levikut. Lisaks resveratroolile sisaldavad marjad rikkalikult kvertsetiini, mis on kasulik nii astma, allergia kui autoimmuunprobleemide puhul. Kvertsetiin aitab vähendada liigeste naksumist- kriuksumist ning tõsiseid põletikulisi protsesse.
Viinamarjas sisalduvad orgaanilised happed ja tselluloos hoiavad ära kõhukinnisuse. Marjades on ka ohtralt vereloomeks vajalikku vaske ja rauda ning mangaani. Migreeni korral ja selle ära hoidmiseks soovitatakse lahjendamata viinamarjamahla juua hommikul tühjale kõhule.
NB! Viinamarjad on ühed mürgitatumad viljad, seega püüa hankida orgaaniliselt kasvatatud marju.
- Arbuus (pool tassi – 23 kalorit)
Arbuus sisaldab ligi 92% vett ja vähe kaloreid, olles seega sobivaks toiduks kaalulangetajatele. Vilja kaaliumirikkus aitab leevendada liigse vedeliku kogunemist kehasse ja rohke lükopeen aitab võidelda vähirakkude tekkimise vastu. Arbuus sisaldab ainet nimega tsitrulliin, mis töödeldakse kehas ümber arginiiniks, mis omakorda aitab toota südame tööd stimuleerivat ja veresooni laiendavat gaasi nimega lämmastikoksiid. Just see veresooni laiendav ja vererõhku alandav toime on põhjuseks, miks arbuusi on hakatud nimetama „loodulikuks Viagraks“.
NB! Arbuus ei ole ainult magustoit, seda võib kasutada ka soolastes roogades. Imelise salati saab kui kombineerida arbuusi fetajuustu, perenaise lemmikseemnete ja sobiva rohelise salatiga.
- Virsik (1 keskmise suurusega virsik– 58 kalorit)
Virsik sisaldab rohkelt A-vitamiini eelühendit beetakaroteeni, mis aitab kaitsta kahjuliku UV kiirguse eest ning toetab limaskestade, silmade ja kopsude tervist. Lisaks rohkele kaaliumile sisaldavad virsikud klorogeenhapet – võimsat antioksüdanti, mis aitab võidelda vabade radikaalidega, vältida põletikke ja kroonilisi haigusi. Virsikud on toonusttõstvaks vahelduseks seedetraktile, kasulikke kiudaineid sisaldades kiirendavad nad seedimist ja hoiavad ära kõhukinnisust.
- Pirn (keskmine – 96 kalorit)
Pirnis olev rohke lahustuv kiudaine aitab leevendada kõhukinnisust, parandada LDL-kolesterooli ainevahetust ja kaitsa südamehaiguste vastu. Ameerika Südame Assotsiatsiooni poolt avaldatud artikli väitel võib päevas ühe pirni söömine alandada infaktiriski lausa 52% võrra. C- vitamiini ja karotenoidide kõrval sisaldavad pirnid ka K-vitamiini, mis aitab reguleerida vere hüübivust.
NB! Kõige rikkalikumalt sisaldavad antotsüaniine (kasulikke antioksüdante) just punase koorega pirnid.
- Papaia (pool keskmise suurusega papaiat – 59 kalorit)
Meil vähetuntud vili on pungil täis seedimist soodustavat ensüümi nimega papaiin. Papaia söömine, aga ka nahale määrimine paneb naha särama, aitab akne, vistrike ja põletikukollete puhul. Papaia sisaldab ka aktiivset ensüümi fibriini, mis aitab ennetada trombide tekkimise riski ja parandada nii sisemisi kui välimisi haavu. Samuti aitab vilja söömine kõhukinnisuse, refluksi , kõrvetiste, maohaavade ja ärritunud soole sündroomi puhul. Papaia toetab immuunsüsteemi ning toimib põletikuvastaselt.
NB! Papaia tumedad seemned on tegelikult söödavad ja neid kasutatakse toitudele terava ja vürtsika maitse andmiseks pipra asemel.
Allikad:
- http://www.webmd.com/erectile-dysfunction/news/20080701/watermelon-a-natural-viagra
- http://cholesterol.about.com/od/statindrugs/a/grapefruitstat.htm
- http://www.livestrong.com/article/408214-what-are-the-health-benefits-of-peaches/
- http://www.mindbodygreen.com/0-9535/the-disease-fighting-benefits-of-fruit-infographic.html
- http://www.greenmedinfo.com/blog/research-pineapple-enzyme-kills-cancer-without-killing-you
- http://whatthafact.com/nutrition-facts-of-papaya/