Toidurasvadega seotud teaduslik info on viimastel aastatel läbi teinud diametraalse pöörde. Enam ammu ei räägita kolesteroolist kui keha vaenlasest, samuti on rehabiliteeritud küllastunud rasvade rikkad loomsed toidud. Samas ei tähenda see, et tervislik oleks igasugune rasv. Milliseid rasvu toidus eelistada ja milliseid vältida?
Rasvadele pühendatud loeng annab ülevaate:
- Erinevatest rasvhapetest ja nende funktsioonidest kehas
- Kolesterooli ja küllastunud rasvade rollist kehas, „kolesteroolihirmu“ ajaloost ja sellest, milline kolesterool on ohtlik
- Rasva ja hormonaalse tasakaalu seostest
- Rasvade mõjust aju tervisele ja käitumisele
- Omega 3 ja Omega 6 rasvhapete tasakaalu tähtsusest organismis
- Toitudest ja lisanditest, mis keha rasvhappelist balanssi tasakaalustada aitavad
Käsitleme rasvadega seotud temaatikat nii südame-veresoonkonnahaiguste, neurodegeneratiivsete haiguste, nahaprobleemide kui vähkkasvajate perspektiivist. Juttu tuleb ka rasvade õigest säilitamisest ning temperatuuridest, mis nende kasutamiseks kõige optimaalsemad on.
Lektor terviseterapeut ja toitumisnõustaja Liis Orav