Toitumisteadlased manitsevad, et hea tervise huvides peaks iga päev sööma 5 erinevat sorti köögi- ja puuvilju, soovitavalt pool sellest toorelt. Paraku näitas Tervise Arengu Instituudi korraldatud toitumisteemaline küsitlus, et suur osa eestimaalastest sööb köögivilju ilmselgelt liiga vähe.
Selge see, et paar kurgiviilu võileival või mõned rohelised salatilehed prae kõrval ei ole piisav. Mida siis teha? Tuleb õppida tervislikke köögiviljatoite valmistama! Näiteks maitsvaid ja toitvaid salateid.
Võib ju tunduda, et mis tarkust siin tarvis – hakid värske kraami kaussi, siristad pisut õli-äädikat peale ja ongi valmis. Kindlasti on see parem kui mitte midagi, kuid kõhtu eriti ei täida ja pikapeale läheb igavaks ka.
Igaühest võib saada salatimeister! Õpitoas saab selgeks nii salativalmistamise kunst kui ka teadus. Kogenud salatimeistrite nipid pealekauba.
Õpitoas saavad kummutatud mitmed salatitega seotud müüdid ja eelarvamused. Muuhulgas saad kinnitust, et…
- salatimaterjali leidub aastaringselt
- on olemas toitvaid ja kõhtutäitvaid salateid, mis sobivad ka põhitoiduks
- salat ei pea tingimata olema toores ja külm
- salatikastmeid ei ole mõistlik poest osta
Õpitoas veendud, et salatitegu ei ole keeruline ega võta palju aega. Ühistöös komponeerime 5 salatit koos erinevat tüüpi kastmetega. Nende hulgas ka selliseid, mis sobivad iseseisvaks toidukorraks. Kindlasti võtame ette klassikalise Caesari salati.
Juttu tuleb mõistagi hoopis enamast – tegelikult kõigest, mis osalejaid huvitab ja on seotud salatitega või tervisliku toiduga laiemalt. Mõned huvitavad teemad on näiteks:
- missuguseid salatikomponente peaks kindlasti koos kasutama, et nende kasulikud omadused paremini mõjule pääseksid
- mis võiks kuuluda tubli salatimeistri külmiku-köögikapi-sahvri standardvarustusse, et iga kell salatiteoks valmis olla
- kuidas tark salatimeister saab aruka töökorraldusega aega tublisti kokku hoida
- kuidas saab tõrksaid meesterahvaid ja pirtsakaid lapsi salatitest vaimustuma panna
Õpituba juhendab Riina Quak, kes on toitumistarkust ammutanud lisaks tarkadele raamatutele ja erinevatele kokakursustele Annely Sootsi Tervisekoolis toitumisnõustamise õppes. Tal on pikaajaline kogemus koolitaja ja õpitubade läbiviijana Viimsi terviseedenduskeskuses Harmoonikum. Riina juhendab seltskondlikke ühiskokkamisi Laitse Lossi köögistuudios
Õpitoast saad lisaks omandatud kasulikele teadmistele ja praktilistele oskustele ka tubli salatikõhutäie ning retseptivihiku. Boonusteks on võimas inspiratsioonilaeng ning enesega rahulolu, et õhtupoolik sai veedetud meeldivalt ja kasulikult.
Tundub huvitav? Vaata kalendrist, millal toimub järgmine salativalmistamise õpituba ja registreeru kohe!