Müüt: Kolesterool põhjustab südamehaigusi

muna

Kolesteroolirikaste toitude liigset tarbimist on pikka aega seostatud südamehaigustega. Vanemad inimesed ei julge kolesteroolihirmus enam mune ega võid süüa. See on aga kaasa toonud teise, hoopis olulisema südamehaiguste põhjuse – liigse transrasvhapete tarbimise.

Kolesterool on inimese elutegevuseks vajalik! Kolesterooli ülekohtuselt halb maine tuleb puhastada. Keha vajab kolesterooli sapphapete ja suguhormoonide moodustamiseks, samuti on kolesterool rakumembraani koostisosa.

 

Paradoksaalne on see, et just paljureklaamitud kolesteroolivabad toitained (näiteks margariinid) võivad sisaldada transrasvhappeid, mis on tervisele kahjulikud ühendid. Odavuse, parema säilitamise ja transportimise huvides tahkeks muudetud taimse rasva molekul on kaotanud tervislikud omadused. Organismi reaktsioon modifitseeritud võõrmolekulidele on ettearvamatu, sest inimkeha ei ole loodud kunstlikke rasvaasendajaid korralikult läbi töötlema ja kaitseb end põletikuga. Krooniline põletik põhjustab veresoonte vigastusi, st on otseses seoses südame- veresoonkonna haigustega.

Kuidas toidukauba transrasvade sisaldust kindlaks teha? Tuleb tutvuda toidukauba koostisega.  Transrasvad leiab kauba etiketilt üles nimetuse „taimne õli“ või „hüdrogeenitud taimerasv“ järgi.

Kuidas põletikku vältida?  Põletiku tekitajaks on madala rasvasisaldusega toit,  rafineeritud lihtsüsivesikute (suhkur, jahu ja nendest tehtud tooted) üleküllus toidus ning liigne omega-6 taimeõli, mille hulka kuuluvad soja-, maisi- ja päevalilleõli, tarbimine. Põhjendamatult madala rasvasisaldusega toidu söömine jätab keha ilma asendamatutest rasvhapetest, millest keha moodustab põletikuvastaseid koehormoone. Mõistlik valik oleks külmpressitud oliiviõli ja koorevõi, mis on saadud rohusöödal kasvanud lehmadest. Põletikku saab vältida loomulike, töötlemata toitude söömisega.

 Veel samal teemal: