Eesti toitumisteadlased (Mihkel Zilmer, Urmas Kokassaar, Tiiu Vihalemm, Anne Lill jt) on koostanud raamatud “Normaalne söömine” (2007) ning “Normaalse söömise kursuste käsiraamat. Teejuht ja abimees eluks nüüdisaja globaalsel infoprügimäel” (2012). Sõnastus on valdavalt humoorikas võtmes, kuid see ei vähenda edastatava sõnumi tõsiseltvõetavust.
Teises raamatus on tegemist normaalse söömise lihtsa aluskursusega, kus tuuakse välja põhireeglid, mida peaks teadma ja järgima igaüks. Autorid selgitavad, et maailm on täis söömisalast infot, kuid see on vastuoluline ja pahatihti ärihuvidest sõltuv. Kõige kindlam viis on varustada end ajaproovile vastu pidanud põhitõdedega, mis õpetavad keha vajaduste järgi sööma. Lühikokkuvõte olulisematest nõuannetest, millele võib kahel käel alla kirjtada:
- Meelevaldsel söömisel on alati ebasoovitavad tagajärjed. Igasugused äärmused ja imedieedid on pideval kasutamisel varem või hiljem tervisele ohtlikud.
- Tugine kontrollitud ja usaldusväärsele teadusinfole – see on ainus viis õigete valikute tegemiseks.
- Tervis sõltub toidust. Normaalne söömine on paljude haiguste riski vähendamiseks väga võimas abinõu. Ja vastupidi – pidev väärsöömine soodustab tervisehäirete tekkimist.
Kas käsiraamatus kirjeldatud “normaalne söömine” on see, mida võiks nimetada tasakaalustatud toitumiseks?
Normaalse söömise käsiraamat pakub toitumise tasakaalustamiseks lihtsat meetodit, mis ei eelda kalorite rehkendamist või toiduainete piiramist. Toiduained on jagatud kaheksasse rühma:
- Teraviljatooted
- Kaunviljad
- Puu- ja köögviljad
- Kala
- Linnuliha
- Piimasaadused
- Muud loomsed toiduained (nt munad ja punane liha)
- Puu- ja köögiviljamahlad ja marjad
Soovitatakse jälgida, et söögis sisalduks midagi igast rühmast. Kui mitte iga päev, siis vähemalt nädala lõikes.
Siin ongi spetsialistide arvamuste lahknemise koht. Mitmed maailmas tunnustatud toitumisteadlased on ettevaatlikul või lausa kriitilisel seisukohal teraviljade ning liha- ja piimatoodete tarbimise suhtes. Eriti gluteeni sisaldavate teraviljade suhtes.
Kindlasti on positiivne, et normaalse toitumise reeglid soovitavad tarbida päris toitu ja toituda mitmekesiselt, et organism saaks elutegevuseks vajalikke toitaineid. Nendele, kelle toitumine on seni olnud pigem meelevaldne, on normaalse toitumise reeglite järgimine kindlasti oluline samm tervislikuma elustiili poole.
Kuid inimesed, kellel on terviseprobleeme, peaksid olema ettevaatlikud sellise lihtsustatud käsitluse suhtes ja püüdma jõuda selgusele oma keha individuaalsetes vajadustes. Näiteks piimasaadused ning teraviljatooted ei pruugi paljudele sobida. Terviseprobleemide puhul on enne oma toitumisharjumuste muutmist soovitav nõu pidada toitumisnõustajaga.