Kirjeldus
Traditsioonilises Hiina meditsiinis vaadeldakse kaneeli kui kuumust genereerivat ainet, mis aitab stimuleerida yangi ehk tuld meie kehas. Seega saab kaneeli edukalt kasutada just nende konditsioonide puhul, mis tulenevad sisemuses lõõtsuvast liigsest külmast (yin). Ka Ayurveda ravitsejad soovitavad kaneeli nii põletike, igemehaiguste, potentsihäirete kui sooleprobleemide puhul.
Kaneeli on hea kasutada näiteks koos meega, mis on Hiina meditsiini filosoofia järgi n.ö. neutraalne aine, mis aitab saavutada yin ja yangi vahelist balanssi. Mee ja kaneeli kooslus aitab kaasa kaltsifitseerunud lubjastusetega hädas olevaid arterite puhastamisele, langetab vererõhku ning on ka tõhus artriidisümptomite leevendaja.
Kaneeli ja mett on mugav kasutada rutiinselt ja pikka aega igahommikuse toniseeriva joogina, klaasis soojas vees lahustatult. Jook stimuleerib ainevahetust ja seedetrakti tööd, hoiab ära puhitisi ja gaase ning annab nii mentaalset kui füüsilist energiat. Rääkimata sellest, et keha kõrge põletikuvalmiduse langetamise najal sulab kiiremini ka ülekaal.
Kaneel sisaldab lisaks põletikuvastastele ühenditele ka ohtralt kroomi, seetõttu on see sobilik vürts veresuhkru tasakaalustamiseks. Tseiloni kaneelist võib teha mõnusa tee, kuhu on lisatud ka ingverit ja mett või kasutada seda koos kookosrasvaga vaimustavalt rikkalikus hommikukohvis.
Kaneeliravi puhul tuleb silmas pidada, et kasutataks just orgaanilist Tseiloni kaneeli ja mitte tavapoodides müügil olevat Cassia kaneeli, millel on kõrge kumariinide sisaldus. Kumariinid on fütokemikaalid, mis on suures koguses tarvitatuna maksatoksilise toimega. Tseiloni kaneel seevastu kumariine ei sisalda ning on ka maitseomadustelt tunduvalt hõrgum ja õrnem.